De strijd tegen de tabaksfabrikanten gaat door!

Na de uitspraak  van het OM van afgelopen donderdag 22 februari is het stof enigszins  gaan liggen en wordt er alweer volop gewerkt aan de de volgende stappen tegen de tabaksindustrie. Maatschappelijke bewustwording, nog meer aangiftes tegen de tabaksfabrikanten en overleg met de politiek zullen onderdeel van het plan zijn.  Dit zal verandering van wet en regelgeving tot gevolg hebben en hard nodig zijn om het OM te overtuigen van het nemen van maatregelen. Een art 12  bodem-procedure  zal worden gestart. Ook Sharon Dijksma (PVDA) en Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis (CU) maken zich hard voor de strijd tegen roken. Alle maatregelen zijn gepermitteerd om het doel te bereiken. Ondertussen blijven de aangiftes doorgaan. Iedere dag weer opnieuw. De maatschappelijke discussie is losgebarsten, kinderen mogen niet meer blootgesteld worden aan roken en er wordt hard gewekt aan een ‘Rookvrije generatie”  We kunnen gewoonweg niet meer terug naar hoe het is geweest. Maar we zijn  er nog lang niet. Zeker omdat we weten dat er iedere dag ruim 100 kinderen tussen de 12 en 16 jaar starten met roken.  Binnen 3-4 weken zijn ze zo verslaafd gemaakt aan roken dat er vaak geen weg terug meer is. En dat is nou precies wat de tabaksindustrie wil. De z.g. ‘replacement smokers” moeten de vroegtijdig overleden rokers vervangen…. De kassa moet blijven rinkelen! Ook de Europese Commissie in Brussel zal zich moeten buigen over  het onderwerp ‘roken’ en een standpunt moeten innemen over de het beleid rond roken en de z.g. ‘sjoemelsigaret’

Er is nog een weg te gaan……  maar deze weg zien we vol vertrouwen tegemoet!

 

 

The Dutch Case: de aanklacht tegen de tabaksfabrikanten bij DWDD

The day after.

De strijd tegen de tabaksindustrie wordt al The Dutch case genoemd. 22 februari heeft het OM besloten de tabaksfabrikanten niet te vervolgen. Advocaat Bénédicte Ficq heeft de tabaksproducenten aangeklaagd voor:

1.Moord/poging tot moord

2.Valsheid in geschriften/misleiding

3.Zware mishandeling/poging tot zware mishandeling

4.Doodslag/poging tot doodslag

5.Opzettelijk benadelen van de gezondheid, overtreden van de Wet  Economische en Europese regels.

Bénédicte Ficq laat het hier niet bij zitten. In DWDD geeft zij aan door te gaan met haar strijd.  De  volgende stap zal naar het hof zijn. Er zal een artikel 12 bodem-procedure gestart worden. Dit zal een lange weg zijn en wellicht een jaar kunnen duren. Dan zal het OM de zaak opnieuw moeten beoordelen. Ondertussen neemt de maatschappelijke druk toe. Iedere dag melden zich ziekenhuizen, artsen, instanties, verenigingen, gemeentes en individuen om zich aan te sluiten bij de aangifte.  Juist nu is er grote noodzaak niet af te haken  maar volop door te gaan om via het hof de tabaksindustrie op de knieën te krijgen.  Ondertussen overlijdt er in Nederland  ieder half uur een persoon aan de gevolgen van roken… 20.0000 mensen per jaar. Genoeg reden om door te gaan!

Wij staan klaar om rokers te helpen van hun verslaving af te komen!

Dutch case
22 februari 2018, wij waren bij de DWDD! Van links naar rechts: Trudi Tromp (verslavingsarts) Yvonne van Loosbroek (rookstopcoach rokenstopt.nl), Wanda de Kanter (longarts, Pauline Dekker (longarts) Roos Blom (psycholoog/ rookstopcoach)
Dutch case aanklacht tabaksindustrie stoppen met roken
DWDD 22 februari; Matthijs van Nieuwkerk. Wij zitten in het publiek
In de studio bij DWDD Samen met de ‘rookstoptoppers’en Bénédicte Ficq ! Rechts Lia Breed, COPD patiënt en eerste ‘aangever’ van de tabakszaak.

 

De inhoud van de aanklacht van The Dutch Case

Uitspraak OM: tabaksfabrikanten worden niet vervolgd

Ook al heeft het OM vandaag besloten om op dit moment de tabaksfabrikanten niet te vervolgen is de maatschappelijke discussie losgebarsten. Er is geen weg meer terug ‘De geest is uit de fles’! We gaan door met de strijd tegen de tabaksindustrie. Advocaat Ficq gaat een bodemprocedure starten ( art 12)  om haar doel te bereiken. Een kwestie van lange adem…..

Rokenstopt.nl  biedt haar zorg en expertise aan om rokers van deze gruwelijke verslaving af te helpen.  Meld je nu aan  om de eerste stap te zetten naar een rookvrij bestaan.

 

 

Nominatie Rookvrije Generatie Awards

Yvonne van Loosbroek is een van de genomineerden voor de Rookvrije Generatie Awards. Vanaf vandaag kan er gestemd worden op inspirerende initiatieven. Het afgelopen jaar hebben steeds meer mensen en organisaties zich aangesloten bij de Rookvrije Generatie en zijn er meer genomineerden dan ooit. 

De winnaars uit de categorieën sportverenigingen, personen, recreatie, scholen, zorg en gemeenten krijgen op 19 maart de Rookvrije Generatie Awards uitgereikt in het Nijntje Museum in Utrecht. De presentatie ligt in handen van Tanja Jess. De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds organiseren samen de Rookvrije Generatie Awards om initiatieven voor een rookvrije generatie te belonen en te stimuleren.  “Nominatie Rookvrije Generatie Awards” verder lezen

SICK OF SMOKING – Stop de tabaksindustrie!

Artsen steunen onze strijd tegen de tabaksindustrie

Sick of Smoking is het jaar goed begonnen. De media aandacht, strijders, steun en aangiftes blijven maar komen. Ook hebben we een nieuwe partner: de vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Zij stellen geld beschikbaar voor onder meer de strafzaak. Zo keren ook steeds meer artsen en medisch specialisten zich tegen de tabaksindustrie; een krachtig signaal. “SICK OF SMOKING – Stop de tabaksindustrie!” verder lezen