Deze giftige stoffen zitten allemaal in sigaretten. Kik het plaatje voor een vergroting. De tekst staat ook hieronder.
Tabaksrook is uiterst giftig. In tabaksrook zitten meer dan 4000 chemische stoffen, waarvan er zeker 40 kankerverwekkend zijn. De meeste stoffen zijn zeer giftig. Naast teer, nicotine en koolmonoxide zitten er vijf extreem giftige stoffen in:
- Benzeen
- Nitrosamine
- Formaldehyde
- Waterstofcyanide
- Arsenicum
STOP OOK MET ROKEN! – Laat je coachen door ons, en klik hier voor de contactgegevens. Wij helpen je er doorheen!
BENZEEN
Benzeen is kankerverwekkend. Benzeen mag in Nederland niet meer worden gebruikt voor industriële doeleinden zoals het maken van inkt, rubber of verfafbijtmiddelen. Benzeen speelt een rol bij het ontstaan van leukemie en veranderingen aan de chromosomen.
NITROSAMINEN
Nitrosaminen zijn kankerverwekkende stoffen die alleen in tabaksproducten voorkomen. Van nitrosaminen is bekend dat zij verschillende vormen van longkanker kunnen veroorzaken.
FORMALDEHYDE
Formaldehyde wekt irritaties op van ogen, keel, neus en longen. Bij langdurig gebruik kan kanker, bijvoorbeeld van de longen, keelholte, botten en huid ontstaan. Formaldehyde wordt gebruikt in kunstmest, textielverf, desinfecterende middelen en bacteriewerende middelen. Formaldehyde komt ook op natuurlijke wijze voor in het milieu, maar in een rokerige kamer liggen de concentraties al gauw zo’n 1000 keer hoger.
WATERSTOFCYANIDE
In kleine hoeveelheden veroorzaakt waterstofcyanide irritaties van het neusslijmvlies, hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. In grotere hoeveelheden kunnen gewichtsverlies en maag-darmproblemen optreden. Waterstofcyanide wordt gebruikt voor zuiveringsmiddelen en insecticiden, in de metaalverwerkende en foto-industrie.
ANDERE STOFFEN
Andere giftige stoffen die voorkomen in tabaksrook zijn:
- Arsenicum: puur gif
- Aceton: nagellakremover
- Ammoniak: schoonmaakmiddel, bijtende stof die de ogen irriteert
- Acetic acid: azijn
- DDT: gif, gebruikt als bestrijdingsmiddel
- Polonium: radioactief afval
- Zwavelstofsulfide: gas dat ruikt naar rotte eieren
- Methaan: gas, ofwel koeienscheten
Worden aan tabak stoffen toegevoegd om de kans op verslaving te vergroten?
Ja beslist. Aan tabak worden allerlei stoffen toegevoegd om de verslavingskans te vergroten. Ook worden smaak- en geurstoffen toegevoegd. De sigaret is een ‘high tech product’, gemaakt om op efficiënte wijze nicotine te verstrekken aan de roker.
Andere stoffen die toegevoegd worden zijn:
- Luchtwegverwijders
- Smaakstoffen en geurstoffen
LUCHTWEGVERWIJDERS
Fabrikanten voegen stoffen toe (cacao-preparaten, stikstofdioxide, ammoniak) die de luchtwegen verwijden. Hierdoor kan de rook dieper geïnhaleerd worden en kan er meer nicotine worden opgenomen.
SMAAKSTOFFEN EN GEURSTOFFEN
Fabrikanten voegen smaakstoffen (suiker, chocolade, vanille, honing) toe om de smaak milder en minder scherp te maken. Hierdoor denken beginnende rokers positiever over roken. Smaakstoffen en geurstoffen helpen ook om de rook aangenamer en makkelijker inhaleerbaar te maken. De startende roker kan dan makkelijker met roken beginnen.
Lijst met toegevoegde stoffen
10% van de moderne Amerikaanse sigaret bestaat uit toegevoegde stoffen. In 2000 werden tabaksfabrikanten in de Verenigde Staten bij wet verplicht om een volledige lijst met toegevoegde stoffen openbaar te maken. Het ging hier maar liefst om 599 ingrediënten. In 2009 zijn in de VS sigaretten met bepaalde smaakstoffen verboden. In Nederland is dat nog niet het geval. Ook hoeven in Nederland de toegevoegde stoffen niet vermeld te worden op de verpakking.
TEELT
Ook bij de teelt van tabak wordt geprobeerd het nicotinegehalte te verhogen. Door verdeling en kruising zijn tabaksplanten ontstaan met een hoog nicotinegehalte. Verontwaardiging hierover is uitgebleven.
In feite wordt de roker door het toevoegen van stoffen door de tabaksindustrie gemanipuleerd. Rokers zijn zich nauwelijks bewust dat zij allerlei extra stoffen toegediend krijgen. Doordat de stoffen ook niet op de verpakking vermeld hoeven te worden zal die bewustwording er ook niet komen.
bron: Jellinek.nl