De strijd tegen de tabaksfabrikanten gaat door!

Na de uitspraak  van het OM van afgelopen donderdag 22 februari is het stof enigszins  gaan liggen en wordt er alweer volop gewerkt aan de de volgende stappen tegen de tabaksindustrie. Maatschappelijke bewustwording, nog meer aangiftes tegen de tabaksfabrikanten en overleg met de politiek zullen onderdeel van het plan zijn.

Dit zal verandering van wet en regelgeving tot gevolg hebben en hard nodig zijn om het OM te overtuigen van het nemen van maatregelen. Een art 12  bodem-procedure  zal worden gestart. Ook Sharon Dijksma (PVDA) en Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Paul Blokhuis (CU) maken zich hard voor de strijd tegen roken. Alle maatregelen zijn gepermitteerd om het doel te bereiken. Ondertussen blijven de aangiftes doorgaan. Iedere dag weer opnieuw. De maatschappelijke discussie is losgebarsten, kinderen mogen niet meer blootgesteld worden aan roken en er wordt hard gewekt aan een ‘Rookvrije generatie”.

We kunnen gewoonweg niet meer terug naar hoe het is geweest. Maar we zijn  er nog lang niet. Zeker omdat we weten dat er iedere dag ruim 100 kinderen tussen de 12 en 16 jaar starten met roken.  Binnen 3-4 weken zijn ze zo verslaafd gemaakt aan roken dat er vaak geen weg terug meer is. En dat is nou precies wat de tabaksindustrie wil. De z.g. ‘replacement smokers” moeten de vroegtijdig overleden rokers vervangen…. De kassa moet blijven rinkelen! Ook de Europese Commissie in Brussel zal zich moeten buigen over  het onderwerp ‘roken’ en een standpunt moeten innemen over de het beleid rond roken en de z.g. ‘sjoemelsigaret’

Er is nog een weg te gaan……  maar deze weg zien we vol vertrouwen tegemoet!

 

 

Eén antwoord op “De strijd tegen de tabaksfabrikanten gaat door!”

 1. Wanda de Kanter en Pauline Dekker zijn een crowdfundingsactie gestart voor hun Stichting Rookpreventie Jeugd (https://www.stichtingrookpreventiejeugd.nl/ en hun TabakNee organisatie (https://www.facebook.com/TabakNee-136728286498119/?ref=ts.

  Deze twee longartsen hebben mij door het niet-roken heen gesleept. Ik vind ze geweldig. Hier vind je hun tekst waarin ze ons oproepen iets bij te dragen: https://wandadekanter.nl/2019/05/12/crowdfunding-gestart-stichting-rookpreventie-jeugd/?fbclid=IwAR2sPvSvOe7_aLGVRWPwBeV6bMVe8eraLGLIfDjf07-UAZZaoxOlQd_PeQg

  Iets van het geld dat wij nu uitsparen kunnen we misschien aan hen geven? Ik heb al wat gestort. ‘t Zou fijn zijn als jullie het ook willen verspreiden via julie facebook of twitter en zo. Teksten om te delen zijn hier te vinden: https://www.facebook.com/wanda.dekanter

  Tot slot: hun oproep:

  Lieve allen,

  Al jaren vechten Pauline en ik voor de dag dat niemand meer rookt, voor een rookvrije jeugd. Van rechtszaken – waaronder de aangifte tegen de tabaksindustrie – tot campagnes om de explosie aan verkooppunten te stoppen. Eerder dit jaar zijn wij uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet omdat we te activistisch zouden zijn. Tegelijkertijd stopte KWF Kankerbestrijding ook de financiering voor onze strijd.

  Maar wij blijven vechten op het scherpst van de snede! Wij stellen de slinkse praktijken van de tabaksindustrie aan de kaak en wij blijven de overheid bestoken om in actie te komen. Want de enige die het roken kan stoppen is de overheid.

  Help ons in de strijd voor een rookvrije jeugd? Steun onze crowdfundingsactie en doneer via http://www.stichtingrookpreventiejeugd.nl.

  Onze activiteiten
  Wij strijden voor een effectief beleid om het roken te ontmoedigen. De accijnzen op tabak moeten drastisch omhoog en het aantal verkooppunten van tabak moet worden beperkt tot tabaksspeciaalzaken. Rookverboden moeten worden uitgebreid, zodat kinderen niet meer worden geconfronteerd met sigaretten. Wij voeren onze strijd via onze eigen websites (Stichting Rookpreventie Jeugd, TabakNee, Sick of Smoking) en social media, via rechtszaken, klokkenluiders, artikelen in de krant, lezingen en gesprekken met wie het ook wil horen.

  Help ons Den Haag wakker te schudden! Help ons de achterkamertjespolitiek van de sjoemelende tabaksindustrie bloot te leggen!

  Bijna niemand begint te roken na zijn 25e. De tabaksindustrie verleidt daarom kinderen, pubers en jongvolwassenen tot een verslaving waarvan de vreselijke gevolgen pas later in hun leven zichtbaar worden. Dát is het bedrijfsmodel van de tabaksindustrie en daar strijden wij tegen. En dat kan alleen maar keihard. Want een verslaving is keihard.

  Roken is vermijdbare doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.
  Wekelijks steken honderden jongeren onder de 25 jaar hun eerste sigaret op.
  Er zijn meer verkooppunten van sigaretten dan van brood en supermarkten verdienen er miljarden aan.
  ‘Zien roken doet roken’ en stiekem staan heel veel idolen rokend op Instagram omdat ze worden omgekocht door de tabaksindustrie.
  De tabaksindustrie spreekt cynisch van ‘replacement smokers’ – de nieuwe generatie rokers die dode rokers weer moet vervangen.

  Wij vertellen je graag zoveel meer, maar vragen je nu vooral om jouw steun. Doneer wat je kunt, elke euro is welkom in onze strijd. We hopen in de komende maand €100.000 op te halen zodat we dit jaar door kunnen met vechten. Dit geld hebben we nodig om de journalisten en juristen te betalen die – tegen gereduceerd tarief – voor ons werken. Wijzelf zetten ons, net als de andere bestuursleden van Stichting Rookpreventie Jeugd, onbezoldigd in voor deze zaak.

  Deze crowdfundingsactie wordt mogelijk gemaakt door Leonard Witkamp van gezondheidsinstelling Ksyos: dankjewel!

  Met warme groeten,
  Pauline & Wanda

  Wanda de Kanter, voorzitter Stichting Rookpreventie Jeugd
  Longarts Antoni van Leeuwenhoek Amsterdam

  Tel: 020-5129098

  Mail: W.dekanter@nki.nl

  Volg me op Instagram |Facebook | Linkedin | Twitter

  Doneer voor onze crowdfunding via http://Www.stichtingrookpreventiejeugd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *